Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mik azok a mikrotápanyagok és mire jók? - Miért fontosak a mikrotápanyagok?

Mik azok a mikrotápanyagok és mire jók? - Miért fontosak a mikrotápanyagok?

Mind jól tudjuk, hogy az egészséges étkezés szerves részét gyümölcsök és zöldségek adják. Nagyon fontos tápanyagokat tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlen alapkövei a szervezetünk felépítésének és működésének. Vegyük sorra melyek ezek a fontos vegyületek és milyen szerepet töltenek be az emberi szervezetben.

Mikrotápanyagok jelentése

A mikrotápanyagok közé a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek tartoznak. Rájuk testünk normális működése és az egészség hosszútávú fenntartása miatt van szükség. Ha nem jutunk hozzá elegendő mennyiséghez, testünk alultáplálttá válik, sokkal kiszolgáltatottabb lesz a betegségekkel szemben, legyengül és számos egészségügyi probléma céltáblájává válik.

A legfontosabb mikrotápanyagok:

·       Vitaminok: A, B, C, D, E, K

·       Ásványi anyagok: kalcium, foszfor, kálium, magnézium, nátrium, jód

·       Nyomelemek: vas, szelén, cink, bór, fluor, króm, mangán, réz, molibdén

            Vitaminok, mikrotápanyagok forrásai

Milyen hatása van a vitaminoknak? Miben fordulnak elő?

 A-vitamin: Gyerekkorunkban azzal vettek rá minket a répa evésre, hogy fütyülni tudunk tőle, pedig a répának ehhez semmi köze. A látás javításához és az immunrendszer erősítéséhez viszont annál inkább. A legjobb A-vitamin források a tejtermékek, tojás és a sárga, narancssárga, valamint zöld színű zöldségek, például a sütőtök, sárgarépa és a spenót.

 

B-vitamin: Fontos szerepet játszik az étel energiává alakításában, továbbá a vérképzésben, az ideg- és emésztőrendszer támogatásában. Fő forrásai: húsok, halak, tojás, tejtermékek és hüvelyesek.

 

C-vitamin: Erős antioxidáns és immunerősítő hatású. Segíti a vas és E-vitamin felszívódását, a kollagén termelését. Előfordul citrusfélékben, paradicsomban, paprikában és zöld színű zöldségekben.

 

D-vitamin: Felelős a csontképződésért, a kalcium és foszfor felszívódásáért. Tévhit, hogy a D-vitamint a napból szívjuk magunkba. Az előanyagát táplálkozás útján juttatjuk a szervezetünkbe, azonban a vitaminná való alakulásához napfényre van szükségünk. Néhány élelmiszer is tartalmaz D-vitamint, de táplálékkal nem fedezhető a szükségletünk. Ehelyett napozással és D-vitamin szedésével lehet biztosítani a megfelelő mennyiséget.

 

E-vitamin: Antioxidáns hatású vitamin, amely védi a szívet, gátolja a vérrögképződést, erősíti az immunrendszert és segíti a bőr regenerálódását.

 

K-vitamin: A véralvadás szabályzója és a máj méregtelenítésének kulcsvegyülete. Zöld zöldségekben fordul elő. Például: spenót, bimbós kel, brokkoli, káposzta stb.

 

Fontos ásványi anyagok

              Vas: A hemoglobin fő alkotórészeként tartjuk számon, ami a vörösvérsejtekben megtalálható fehérje. Ha nem jutunk elég vashoz, akkor a testünk vas raktárai kiürülnek és egyre kevesebb hemoglobint termel a szervezetünk. Ezt vérszegénységnek hívjuk. A vas felszívódását segíti a C-vitamin, míg a tejtermékek és a fekete tea tanninjai gátolják. Nők számára különösen fontos lehet a vas szedése, ugyanis a menstruációval sok hemoglobint veszít a test.

 

              Kalcium: A kalcium hozzájárul az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához, valamint segíti a véralvadást, az izmok és idegek működését.

 

              Magnézium: Mint a kalcium, a magnézium is segíti az egészséges csontozat, izomzat és idegrendszer működését. Míg a kalcium az izmok összehúzódását végzi, addig a magnézium az elernyedésért felelős. Ezért szoktak magnéziumot alkalmazni gyakori izomgörcsök esetén.

 

              Likopin: A piros gyümölcsök, zöldségek színét adó vegyület, ami nem utolsó sorban egy szíverősítő antioxidáns is.

 

              Folsav: Számos kémiai és biológiai folyamatban játszik elengedhetetlen szerepet. Részt vesz az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében, a magzati fejlődésben, a vérképzésben stb. Hiánya komoly megbetegedésekhez, vérszegénységhez, fáradékonysághoz, gyengeséghez vezethet.

 

              Lutein és béta-karotin: A béta-karotinnal a karotionidok csoportjába sorolható vegyület, amelyek a szem egészségéhez járulnak hozzá.

 

              Antociánok: Antioxidánsként védik a sejteket és segítenek olyan súlyos megbetegedések megelőzésében, mint a rák és szívbetegségek.

 

Ha táplálkozás útján nem tudjuk biztosítani a szükséges mennyiségű mikrotápanyagot a szervezetünk számára, érdemes étrendkiegészítők formájában pótolni a hiányt. Ez kényelmesebbé teszi rohanó életünket és biztonságérzetet is nyújt, ha nem kiegyensúlyozott az étkezésünk, vagy csak szeretnénk rásegíteni a tápanyag bevitelre. Ha vitamin vásárlásra adjuk a fejünket, olyan vitamint válasszunk, ami biológiailag 100%-ban hasznosulni tud. A legjobb vitamin beszerzéséhez az alábbi cikkünkből tájékozódhatsz: LINK

Keresés