Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Pajzsmirigy túlműködés tünetei- Milyen a pajzsmirigy diéta?

Pajzsmirigy túlműködés tünetei- Milyen a pajzsmirigy diéta?

A pajzsmirigy a légcső előtt elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, amely az anyagcsere folyamatok megfelelő működéséért felelős. A pajzsmirigy hormonok által látja el a funkcióit. Ha nem megfelelő mennyiségben termelődnek az ehhez szükséges hormonok, akkor pajzsmirigy alul- vagy túlműködésről beszélünk.

 

Mi a pajzsmirigy túlműködés?

A pajzsmirigy túlműködés során a szervezet a kelleténél több T3 (trijód-tironin) és T4 (tiroxin) hormont termel. Alapvetően a pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy határozza meg az általa termelt TSH hormonnak köszönhetően. Ez a hormon ugyanis kiváltja a pajzsmirigy T3 és T4 hormontermelését. Ha magas a T3 és T4 szint a vérben, akkor az agyalapi mirigy nem termel több TSH-t.

A pajzsmirigy problémákról általában elmondható, hogy az okuk nem a pajzsmirigyből fakad, hanem az agyalapi mirigy zavarából. Ez azt jelenti, hogy sokszor a pajzsmirigy túlműködése csupán egy tünet. A túlműködéssel létrejövő hormonok gátolják a TSH termelődését, de az is előfordulhat, hogy az agyalapi mirigy károsodása miatta alacsony a TSH szintje.

Meg kell említenünk, hogy a pajzsmirigy alulműködés is komoly problémákat okozhat a pajzsmirigy alulműködésről szóló cikkünket itt olvashatod.

 

Pajzsmirigy túlműködés tünetei

              A pajzsmirigy túlműködés tünetei elég sokszínűek és nem túl specifikusak ahhoz, hogy feltétlenül árulkodjanak a betegség mivoltáról. A tünetek közé tartozik:

 

-felgyorsult anyagcsere, nagyobb étvágy

-idegesség

-kézremegés

-fogyás

-hasmenés

-alvászavar

-nehézlégzés

-magas vérnyomás

-meleg, nedves bőr

-pajzsmirigy megnagyobbodás

-kidülledő, száraz szemek

-töredezett haj, hajhullás

 

Pajzsmirigy működés megfelelő értékei

              A referencia érték számos tényezőtől függ, mint a beteg életkora, neme, a jódellátottsága, az esetleges társbetegségek, a szedett gyógyszerek, várandósság, a vizsgálat időpontjában milyen évszak és napszak van. Láthatjuk, hogy nagyon összetett, holisztikus szemléletre van szükség, hogy megállapíthassuk egyénenként a megfelelő hormonszintet. Általánosságban ezek az elfogadott értékhatárok:

  • TSH: 0.300-4.200 mU/L
  • T4: 12.0-22.0 pmol/L
  • T3: 2.4-6.3 pmol/L

Pajzsmirigy diéta- Jód bevitel

A szervezet számára a jód nélkülözhetetlen nyomelem. A jódbevitel segíti a T3 és T4 hormonok képződését, amelyek szabályozzák az anyagcsere folyamatokat, az idegrendszer működését és a gyerekek fejlődésében is jelentős szerepet foglalnak. Jódhoz táplálék, ivóvíz és tabletta formájában juthatunk. Ilyen szempontból Magyarország nem bővelkedik, hiszen jódhiányos régiónak számít. A jódhiány hosszú távon pajzsmirigy alulműködést, a túlzott jódbevitel pedig pajzsmirigy túlműködést eredményez, valamint gyulladást okozhat. Kiemelkedő fontossággal bír tehát a jód megfelelő mennyiségű bevitele.

Pajzsmirigy túlműködés esetén ajánlott diétába kezdeni az egészségügyi állapot romlásának megakadályozása, a hasmenés elmulasztása és a szérum káliumszint növelése érdekében. Az étrendnek fehérjedúsnak (1,2-1,3 g/ttkg), zsiradékban 1,2-1,3 g/ttkg) és káliumban gazdagnak (3500 g/nap), továbbá szénhidrátbőnek (7-8 g/ttkg) kell lennie, hogy fedezze a fokozott energiaigényt. Ezen kívül fontos az A-vitamin és béta-karotin bevitele is. Magyarul tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek fogyasztása javasolt. Az anyagcsere folyamatok fokozása miatt nem ajánlott a hús, tea, kávé, energiaital, kóla, alkohol és fűszeres ételek fogyasztása.

 

Ha a tünetek közül többet észlelünk magunkon hosszabb távon, érdemes egy kivizsgáláson részt venni, hogy feltérképezzék a hormonszintünket. Léteznek olyan laborvizsgálatok is, amelyek a jódbevitelt és -a pajzsmirigy antioxidáns hatását fokozó -szelén szintjét mutatják ki a szervezetben.

 

 

 

 

Források:

https://medicoverkorhaz.hu/laborvizsgalatok/laborvizsgalati-csomagok/pajzsmirigy-laborvizsgalat/?gclid=EAIaIQobChMIg_umyaKP8QIVmQWiAx1EfA3XEAAYASAAEgKIKPD_BwE

https://www.endokrinkozpont.hu/pajzsmirigy-tulmukodes

https://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/6394/tsh-thyreoidea-stimulalo-hormon

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: immunerősítés pajzsmirigy vitaminok

Keresés